L’autora Lola Anglada (1896-1984), va ser alhora autora de textos i il·lustracions. Considerada una de les primeres millors il·lustradores catalanes, la seua producció no va quedar reduïda a les editorials catalanes sinó que editorials com Nathan i Hachette publicaren llibres amb les seues il·lustracions. Comença la seua tasca professional…
Llegir mésEn l’assignatura de Cultura i literatura per a Infants i Joves en Llengua Catalana (35411), del Grau de Filologia Catalana de la Universitat de València, dediquem un text a l’anàlisi del llibre El més petit de tots, escrit i il·lustrat per Lola Anglada i editat pel Comissariat de Propaganda de…
Llegir mésEn l’assignatura de Cultura i literatura per a Infants i Joves en Llengua Catalana (35411), del Grau de Filologia Catalana de la Universitat de València, dediquem unes sesions a l’anàlisi de la revista En Patufet. De la revista i del context polític, social i cultural que va propiciar-ne l’èxit. “En…
Llegir mésEn el llibre coordinat per Daniel Casals i Francesc Foguet sobre La llengua i la literatura catalana a la secundària i a la universitat vaig col·laborar amb un capítol que volia analitzar la situació de la literatura a la universitat. Per a les persones que no treballen a la universitat,…
Llegir mésEn el post «La literatura infantil: eina ideològica de l’estat, l’església i la família» destacava els aspectes més rellevants de la investigació publicada en la revista Zeitschrift für katalanistik partíem de la hipòtesi següent: La figura del mediador en la construcció històrica de les lectures en català adreçades a un públic infantil…
Llegir mésLa literatura infantil i juvenil és «lliure»? Dit d’una altra manera, els autors escriuen amb plena llibertat per als més petits? Reben consignes? Es deixen influir per les simpaties polítiques o ideològiques? La figura del mediador en la construcció històrica de les lectures en català adreçades a un públic…
Llegir més[1] En l’assignatura de Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana del Grau de Filologia Catalana dediquem una bona part del temps a l’anàlisi de textos i a la història de la literatura. Quan treballem les lectures més properes als estudiants destinem una sessió a reflexionar…
Llegir mésEn el monogràfic del grup LIJMI coordinat per Blanca Roig Rechou, Pedro Lucas Domínguez i Isabel Soto López A Guerra civil española na narrativa infantil e xuvenil, Mari Jose Olaziregui analitza les representacions de la guerra civil en la literatura. En parlar de la literatura infantil i juvenil afirma que…
Llegir mésEn el mes juny de 1960, se celebra a Barcelona la I Semana del Libro Infantil y Juvenil, que va ser inaugurada amb una conferència d’Artur Martorell en la qual traça la ruta ideològica que guiarà la construcció d’un circuit literari català per a infants i joves. Els punts principals que…
Llegir mésQuan llegim les preocupants xifres de lectors, recorde l’article de Joan Triadú escrit el 1962 i titulat «Una generació sense llibres, una literatura sense futur». Triadú va triar aquest títol per recordar «Una generació sense novel·la», la conferència de 1925 de Carles Riba. Si dos poetes van parlar un dia, amb raó,…
Llegir més