Premi Bromera

PREMI FUNDACIÓ BROMERA FOMENT DE LA LECTURA

Fundació Bromera05

 

Els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura 2024 es van celebrar el 27 d’abril al Centre Cultura La Beneficència de València i em van lliurar el guardó honorífic en la modalitat individual.

La Fundació Bromera diu:

La seua  defensa de les polítiques públiques de lectura, la contribució al disseny de plans de lectura i comprensió lectora, la investigació de la promoció virtual de la lectura són alguns dels mèrits que justifiquen que Gemma Lluch siga mereixedora d’aquest reconeixement.

La Fundació va enregistrar un vídeo amb la participació de Maria Josep Cuenca, Anna Ballester, Marian Serrano i a Mari Jose Olaziregi on recordaven la meua trajectòria:

Els guardons també van reconéixer la trajectòria de Gemma Lluch, i el treball a favor de la lectura i la cultura de La Nostra Escola Comarcal i la iniciativa d’Els Dimarts Poètics de la Naia a la llibreria Pynchon.

 

Us reproduisc les paraules que vaig pronunciar:

 

Moltes gràcies Fundació Bromera per aquest premi al Foment de la Lectura. És un premi a la trajectòria invidual, però les trajectòries, i més en un àmbit com la lectura, no les construïm individualment. Són els mestratges i els equips els que donen profunditat i fortalesa al nostre treball. I jo he estat molt afortunada.

Vaig tenir com a mestres a Vicent Salvador, qui em va mostrar com trencar els corsets  tradicionals de la filologia, i a Jesús Martín-Barbero, amb qui vam analitzar i dissenyar polítiques públiques de lectura.

Vaig treballar en l’equip de Miquel Soler, on vaig aprendre que la gestió política és crear oportunitats perquè tots tinguen accés a la millor educació possible.

Treballe al Departament de Filologia catalana de la Universitat de València amb companys com Maria Josep Cuenca i Miquel Nicolàs que mai no es cansen d’explorar noves manera d’ensenyar i generar diàleg amb els estudiants. Amb Ramon Rosselló i Jesús Jiménez, fer gestió amb vosaltres és entendre què és el servei públic i el sentit institucional i la importància que tenen per construir espais de treball democràtics i eficaços.

Investigue a l’Estructura de Recerca Interdiciplinar ERI Lectura, amb estudis que t’esperonen a anar més enllà, on he comprobat la necessitat de considerar la diversitat humana i de treballar la lectura més enllà de la ficció narrativa. Investigadores com Cristina Vargas i Marian Serrano que m’endinsen en les dades, en la complexitat de la competència lectora. I col·labore amb col·legues d’altres universitats, com la professora Olaziregui, que multipliquen les maneres de mirar els llibres.

Algunes empreses ens enganxen al consum massiu dels scrolls, dinamiten la capacitat de xiquets, adolescents i adults de reconèixer les fake news o la capacitat de concentració en un text llarg. Perquè aquestes empreses (i els poders que les sustenten) coneixen el poder de la lectura profunda i crítica.

Reivindiquem la lectura com una oportunitat de construcció ciutadana, democràtica i inclusiva, amb una mirada diversa que incloga homes i dones. Una manera d’enfocar la lectura per conèixer el passat (els errors i els encerts), per entendre millor el present que vivím i analitzar el futur.

Les múltiples formes de lectura són imprescindibles per poder trobar les paraules que expliquen les absències, les pors o la felicitat. Per recuperar la memòria i no oblidar moments que ocultaren la presència de les dones o moviments com el feixisme que derrocaren l’esperança d’un futur millor.

La lectura és imprescindible per donar-nos el poder de la paraula, l’oportunitat de contar una història pròpia, més enllà de Netflix o TikTok. I la Fundació Bromera ajuda en aquesta increïble aventura en la qual estem immersos, escoles, famílies, llibreries, universitats, biblioteques i tots els que estem ací presents.