Gemma Lluch

Sóc Catedràtica de la Universitat de València, del Departament de Filologia Catalana, Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Doctora en Filologia i Premi Extraordinari de Doctorat. Impartisc docència en el Grau de Filologia Catalana i en diferents màsters.

Tinc 5 sexennis d’investigació i de transferència de la investigació.

He publicat més de 100 treballs d’investigació entre articles, capítols de llibre i monografies. Destaque els publicats en revistes com Caplletra, El Profesional de la Información, Ocnos, Revista Articles, Quaderns de Filologia, etc. També he publicat 17 llibres complets (Síntesis, Ariel, Trea, Anthropos, Bomera, Editorial Norma, Abadia de Montserrat, Editorial UOC, Octaedro, etc.) i 7 com a editora.

– Paraules clau de la investigació: Reading, Virtual reading, Social web, Reading promotion, Discourse analysis, Catalan studies, Young Adult Literature.

– Perfil en el Repositori de contingut lliure Roderic, Orcid, Scopus, GoogleAcademic  o Researchgate.

Si li interessa el meu treball, pot consultar-ne les publicacions, el bloc o subscriure’s al canal RSS. Consultes: a través del formulari, correu electrònic o xarxes socials.

Resum investigació

1. Narrativa de tradició oral

Vaig iniciar la recerca sobre la narració oral amb la tesina Les rondalles meravelloses d’Enric Valor: Anàlisi estructural i comparativa (1984). Des de la perspectiva de la literatura comparada, vaig analitzar l’evolució de les rondalles des dels relats de la tradició oral catalana (Amades, Serra i Boldú, Valor, Alcover, Palacios, Escuder) i el corpus canònic europeu (Basile, Perrault, Grimm, Afanassiev) fins a les adaptacions de l’empresa Disney i dels autors actuals. L’objectiu és establir-ne el patró discursiu (públic, autors, característiques discursives i ideologia) i mesurar-ne l’impacte de la globalització cultural en els contes tradicionals en català adaptats als nens.

Sobre aquest tema, he publicat De princeses i herois. La rondallística meravellosa d’Enric Valor (1988), “Dels narradors de contes a Walt Disney: un camí cap a l’homogeneïtzació” (2000, 2007), “Les rondalles d’Enric Valor, un text de culte al País Valencià” (2001), “Les lectures de les Rondalles d’Enric Valor” (2010), “L’adaptació de les rondalles al lector infantil: un text, altres finalitats” (2011).

2. Literatura infantil i juvenil

Vaig avançar cap a l’anàlisi de la literatura per a infants i joves amb una investigació centrada en quatre línies:

2.1 Model metodològic d’anàlisi

He aportat al camp de recerca una conceptualització del fet literari dirigit a nens i adolescents que inclou l’anàlisi d’aspectes socials i històrics. La tesi doctoral va merèixer el Premi Extraordinari de Doctorat i el llibre El lector model en la narrativa per a infants i joves (1998) el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1999).

En  aquesta línia destaque Análisis de narrativas infantiles y juveniles (2003), “Dades per a l’anàlisi de narratives per a un lector infantil i juvenil” (2009) i “De la ironia impossible a la imprescindible paròdia” (2008). El marc metodològic ha estat utilitzat en les tesis doctorals de Margarida Castellano i Francisca Sánchez.

Les publicacions tenen més de 154 cites en català, gallec, euskera, castellà, portugués i anglés. A més, m’han invitat a participar en congressos, impartir conferències o participar en cursos de postgrau en diferents universitats d’Espanya, Portugal i Amèrica. Amb Maite Monar, codirigim el curs de postgrau Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves.

2.2 Criteris de selecció

L’aplicació del model metodològic ha permés construir criteris per a la selecció de lectures. He desenvolupat aquesta línia en el contracte d’investigación “Comités que valoran y recomiendan libros para niños y jóvenes. Una investigación sobre la experiencia de la Fundación para el Fomento de la Lectura, Fundalectura (Colòmbia, 2006-2009), el llibre Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes (2010) i “Para uma selecção adequada do livro: das capas ao estilo da literatura comercial” (Portugal, 2006). He ampliat la investigació dels criteris als llibres digitals i a les aplicacions de lectura per a infants. El primer resultat l’hem compartit en el taller “Cómo definir criterios de valoración de libros digitales para niños y jóvenes” en el 12 Congreso Nacional de Lectura “Lectura Digital” (Bogotá, 2015).

Els resultats globals de la investigació s’utilitzen per a la selecció de les lectures recomanades del Plan Nacional de Lectura de Argentina, de la Biblioteca de Santiago de Chiile, l’Instituto Nacional de Tecnologías Educativas del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte de España i en el contrate d’investigació del Ministerio de Educación del Gobierno de Guatemala.

De les invitacions a congressos, destaque la conferència de cloenda en el Seminario Internacional ¿Qué leer? ¿Cómo leer?, organitzat pel Ministerio de Educación de Chile i la Universidad Diego Portales, on Roger Chartier va impartir la conferència inaugural.

2.3 Història de la literatura infantil i juvenil

Aquesta línia la vaig iniciar amb l’estudi històric de la literatura infantil i juvenil en català des de i) l’anàlisi dels llibres, ii) els escenaris de lectura i iii) els actors i documents socials que hi van generar.

He publicat La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i politiques (2013), “The Worlds of Fiction of Alice’s Adventures in Wonderland, George’s Marvellous Medicine, Harry Potter, and The Hunger Games in Catalan” (2014), “20 anys del Premi Josep M. Folch i Torres: la creació d’un cànon en la literatura juvenil catalana” (2013) i la publicació divulgativa: La literatura per a infants i joves en català anàlisi, gèneres i història (2013).

A més, col·labore en el projecte d’investigació dirigit pel Dr. Cerrillo “Las censuras en la LIJ del siglo XX en el ámbito hispanoamericano”  per analitzar la censura en els llibres en català i euskera. Els resultats d’aquest projecte són l’article «La prescripció en la literatura infantil: de la censura, El més petit de tots i Els Grumets de La Galera» publicat en la revista Zeitschrift für katalanistik.

2.4 Relat paraliterari per a adolescents

El model d’anàlisi de 2.1, l’hem aplicat als relats per a adolescents en català i castellà més venuts per determinar-ne el patró narratològic. He publicat les dades en “Mecanismos de adicción en la literatura juvenil” (2005) o “Las nuevas lecturas deslocalizadas de la escuela”.

Per presentar els resultats de la investigació, m’han invitat a inaugurar o clausurar congressos com el 13 Congreso Internacional de Promoción de la Lectura y el Libro (Feria Internacional del Libro de Buenos Aires), el XIII Congreso Internacional de la Sociedad de Didáctica de la lengua y la Literatura (Universidad de Cádiz i SEDLL), el Encuentro de Promotores de Lectura (Feria Internacional del Libro de Guadalajara, México), les II Jornadas Técnicas Asociación Nacional de Editores de Libros y Material de Enseñanza (ANELE, Madrid), etc.

3. Programes de promoció de lectura

Del 2007 al 2010 vaig treballar en el projecte d’investigació “Lectoescritura y desarrollo en la sociedad de la información” (UNESCO-CERLALC -AECID). El desenvolupament de la investigació va ser presentat (amb Jesús Martín-Barbero) en la III Encuentro de responsables de Políticas y Planes Nacionales de Lectura (Xile, 2009), al Foro Iberoamericano sobre el libro, la lectura y las bibliotecas organitzat pel CERLALC i AECID (Xile, 2008) o a la Feria del Libro de Bogotà “Las lecturas que nos construyen como ciudadanos“.

A més, he dirigit la tesi doctoral de Maite Monar Van Vliet “Promoció de la lectura al marc educatiu”, publicat  “La investigació sobre la promoció de la lectura a la 2.0. Anàlisi de casos“, signat el contracte d’investigació per a l’assessorament tècnic en el disseny, construcció i acompanyament del Pla Valencià del Llibre i la lectura (2016), etc.

Per ajudar a posar en marxa els plans de lectura en els centres escolars, he publicat La lectura al Centre. Llegir (i escriure) llibres, pantalles, documents al Pla de Lectura de Centre (Editorial Bromera, 2012).

4. Epitextos virtuals públics que parlen de lectura i llibres

Els resultats de 2.4 són la base de la línia iniciada el 2012: analitzar els espais virtuals que promocionen la lectura i formular-ne indicadors per i) avaluar-ne la qualitat i efectivitat comunicativa, ii) actualitzar la teoria genettiana sobre els epitextos virtuals públics i iii) crear un model d’actuació eficient.

Les dades de la investigación s’han publicat en el 2014, “Jóvenes y adolescentes hablan de lectura en la red” en Ocnos. Revista de Estudios sobre Lectura, indexada en la WOS i en SCOPUS (SJR per a 2010, 0.114; T1 en la categoria de Literature and Literary Theory); en el 2015 “Los epitextos virtuales públicos como herramientas para la difusión del libro” (2015) publicat en El profesional de la información indexada per les dues bases de dades bibliogràfiques internacionals més importants: ISI Social Science Citation Index (Q2 en Comunicació) i Scopus; i l’article amb Maite Monar “La investigació sobre la promoció de la lectura en la 2.0. Anàlisi de casos” en la revista Caplletra. Revista Internacional de Filologia (2015). En el 2017 de publicarem l’article «Com parlen de lectura els joves en el fòrum virtual QL?» en la revista Llengua & Literatura Revista Anual de la Societat de Llengua i Literatura, núm. 27, Barcelona: Institut d’Estudis Catalans [PrePrint]..

Forme part del projecte d’investigació ““Maneras de leer. Diversidad y transformaciones de la lectura en el siglo XXI” (Fundación Telefónica) dirigit per Francisco Creus (UNED), amb la col·laboració de Néstor García Canclini (2015-2016).

A més, el Ministerio de Economía y Competitividad ens ha concedit el projecte “Los espacios virtuales para la promoción del libro y la lectura. Formulación de indicadores para evaluar su calidad y efectividad” en el marco del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016, del qual sóc IP.

L’impacte social d’aquesta investigació es veu en la invitación per impartir ponències en nombrosos congressos com, per exemple:

He estat convidada a la “Mesa de expertos sobre indicadores de lectura libro y desarrollo” convocada per Conaculta i CERLALC-Unesco (Mèxic DF, 2014) o a impartir conferències com  “Lectura en la web 2.0” en el Encuentro de Promotores de Lectura (Feria Internacional del Libro de Guadalajara, Mèxic, 2013) o “Las competencias de un lector del siglo XXI”, III Semana del libro y la lectura en digital (Biblioteca Nacional de Colòmbia, 2015).

—————-

Amb Miquel Nicolàs, he escrit Escriptura acadèmica. Planificació, documentació, redacció, citació i models (Barcelona: UOC, 2015).

M’han citat i entrevistat com a experta universitària en diferents mitjans nacionals i internacionals com el suplement Babelia del diari El País, en el Posdata del diari Levante, en el programa Te doy mi palabra d’Isabel Gemio (Onda Cero) i en la cadena Ser en el Programa Hora 25 d’Àngels Barceló. També en La Opinión (A Coruña), Fundación La Fuente (Chile), Revista Padres (Perú), Semana (Colombia), Observatorio Iberoamericano del Derecho de Autor (2008), El portal educativo del Estado Argentino (Argentina) o en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, etc.

He estat nomenada tres vegades jurat en el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, miembro de la Comisión de Valoración de las subvenciones para la promoción de la lectura, jurat del XII Premio Latinoamericano de Literatura Infantil y Juvenil Norma-Fundalectura, del Premio Barco de Vapor,  del Premio Gran Angular, del Premi LletrA de projectes digitals de i sobre literatura catalana (Fundació Prudenci Bertrana i Projecte LletrA de la Universitat Oberta de Catalunya), etc.